Всичко за секретните патрони

В нашите ключарски центрове предлагаме разнообразие от секретни патрони. Робитм и с най-известните производители на системи за сигурност – фирми като Evva, Wilka, Winkhaus и мн. др. Тук ще ви запознаем с основните видове и характеристики, за да направите по-лесно своя избор.

Видове секретни патрони

Някъде може да ги срещнете и под името патронници или секретни ключалки. Важно е да знаете, че те функционират отделно, а само в комбинация със секретна брава. При касовите брави (каквито все още са изключително разпространени в България) отключването се извършва в самия механизъм, докато при секретната когато завъртвате ключа, вие предавате движение към палеца на патрона, който от своя страна задвижва езика или шиповете на секретната брава.

Според стандарта на производство, имаме два вида:
 • Произведени по DIN стандарт. При тези патрони палецът е с милиметър по-голям – 6,5 мм.
 • Произведени по БДС стандарт. Те се отличават от другия единствено по дебелината на палеца. При тези, произведени по БДС, той е 5,5 мм.


Важно е да знаете стандарта на бравата, на която ще бъде извършен монтажът на патрона, защото от това зависи правилното му функциониране впоследствие. Има и по-високи класове патрони, които могат да действат и според двата стандарта, но ви съветваме, ако имате колебания, да попитате наш майстор ключар относно необходимия ви патрон.

Секретните патрони се разделят на много видове. Ето най-основните от тях:
 • Обикновени секретни. Идеално решение за заключване на врати, при които не се нуждаете от високи нива на сигурност. Целта им е да затворят врати, които да ограничат пространство, където да влизат определени лица, но не стават за защита от крадци. Подходящи са за интериорни врати, за офиси, бизнес сгради, държавни учреждения, където строгият контрол се извършва на входа. Те са често срещан вариант и при входовете на жилищните кооперации, където всички имат ключове за достъп, и няма как да желаем високи нива на сигурност или достъпа. Този вид патрони са съставени от вертикално разположени щифтове, подредени по права линия от долната им страна. Важно е да знаете, че са лесно преодолими от крадци и са крайно неудачен избор за заключване на Вашата входна врата.
 • Ямкови секретни. Друго тяхно наименование е специални секретни патрони. Произходът на името е заради техните ключове – те са с вградени малки дупчици по своето протежение под формата на ямки. Те могат да бъдат двуредови или едноредови, което зависи от пиновете, с които се извършва заключването и тяхното разположение. Разположението на техните щифтове е вертикално по дължина и ширина, за разлика от стандартните секретни патрони, където те са поставени на един ред. Ямковите секретни патрони са удачно решение за заключване на входни жилищни врати, където изискванията за сигурност вече са доста по-високи. Отличават се с доста високо ниво на сигурност, както и с факта, че заради щифтовото разположение, ключовете им влизат хоризонтално.
 • С висока степен на сигурност. Друго тяхно наименование е High Security патрони и гарантират надеждна защита на вашия дом. Разполагат с вградена защита срещу неправомерни опити за взлом, измъкване, пробиване, бъмпинг и т.н. За да направите копие на ключа се нуждаете от карта на продукта, което обаче не е достатъчно. Изработването му ще може да направите единствено в оторизиран сервиз на производителя.
 • С ръкохватка. Служат най-вече за монтаж върху входни и интериорни врати. От вътрешната страна на бравата има ръкохватка, която реално извършва отключването. Удобството на този вид патрон е, че не се нуждаете от ключ за вътрешната страна на вратата, която постоянно да въртите. Естествено, ползвате такъв отвън.
 • Едностранни. Иначе казано това са половин секретни патрони, понеже все едно са срязани наполовина и имат само един ротор, а не два подобно на стандартните такива. Монтират се върху врати, които трябва да се заключват само от едната страна.
 • Със  зъбно колело. По-специален вид за брави, разполагащи със зъбчат механизъм – тези тип греда (наречени още хоризонтални) и други подобни модели за вкопаване.
 • Мастър системи.  Това са ключалки, които се правят само по поръчка и като цяло представляват механична система за контрол на достъпа. По желание на клиента може да се изработят различни нива – всяко горно такова ще отваря долните нива, но не и обратното. Това е много подходящо решение за големи предприятия и фирми, където се нуждаем едновременно и от контролиран достъп, но и от значителна секретност.
 • С еднаква секретност. С тези патрони ще имате възможността да отключвате няколко врати с един и същи ключ. Изработват се по поръчка, където се упоменава броя на ключовете и патроните.
 • Други видове. Има още много, като например тези със скандинавски профил са предназначени за самостоятелни ключалки, тези със нар. Рим секретност са за шкафове и мебели и др.

В нашите ключарски центрове предлагаме абсолютно всички патрони и битови ключарски услуги – винаги може да разчитате на опита и професионализма на нашите майстори ключари. Звъннете на тел. 0883 911 911, за да ви информираме не само за ключарските продукти, които предлагаме, но и ако попаднете в аварийна ситуация.