Как да предпазим дома си от крадци

Как да предпазим дома си от крадци и от кражби е въпрос, който всеки от нас си е задавал нееднократно. Ако не сте ставали жертва на кражба досега (не ви го пожелаваме), то познавате поне един ваш приятел или близък, който е. Често след това престъпление, жертвите закупуват скъпи заключващи механизми, врати, инсталират СОТ и правят други скъпоструващи разходи.

Как да предпазим дома си от кражба – основни съвети

Ежедневно нашите майстори ключари в Key Service се сблъскват с най-невероятни и различни истории. Тук сме обобщили техния многогодишен опит и ще дадем конкретни съвети за това, как да предпазите дома си от кражба. Съветът ни е да действате предварително, да не мислите, че това „няма да се случи на мен” – никой не е застрахован. Вземете мерки предварително, защото после ще ви излезе доста по-скъпо, да не говорим за изхабените нерви и неприятностите, през които ще трябва да преминете.

    • Вратата на входа трябва да е стабилна. Хубаво е да знаете, че някои от по-евтините, но модерни напоследък конфигурации – алуминиева врата с пощенски кутии, са крайно неудачни – лесно се отварят от крадците. Трудно се събират средства за общи помещения, ако живеете в жилищна кооперация, но това ще е инвестиция в сигурността на всички, не просто разход. По възможност инсталирайте система за контрол на достъпа с чипове за живеещите. Целта е максимално да бъде ограничен достъпът на външни лица в сградата.

    • Назначете портиер, в случаите, в които това е възможно. Има огромни жилищни блокове, кооперации и жилища от затворен тип, в които живеят стотици семейства и те биха могли да си позволят портиер. Всяко едно допълнително препятствие пред евентуалните нарушители е добре дошло. Портиерът би могъл да контролира потока на влизащите, особено полезен би бил в работно време и по празниците, когато повечето от живущите са на работа или почивка. Дори един досаден портиер е по-добрият вариант, отколкото във входа да влиза всеки, който си поиска без да се налага да дава обяснение на никого.

    • Осигурете добро външно осветление. Ако около блока или кооперацията цари непрогледен мрак, това ще е притегателно не само за крадци, но и за всеки друг криминален елемент. Хубавото улично осветление до входа, пък дори и да е само една фотоклетка, е още едно препятствие, което би отказало някои от престъпниците.

    • Изпразвайте пощенската си кутия. Пощенската кутия е източник на лични данни и информация за вас и за семейството ви. По сметките вътре, писмата от банките и др., крадците биха си направили изводи за числеността на домакинството, за разходите, за материалното ви положение. Винаги изпразвайте кутията, защото, ако тя прелива, това може да е знак, че отсъствате от дома си за по-дълго време, което не е желателно. Ако имате съседи, на които може да вярвате, дайте им ключ от пощенската си кутия, за да я изпразват те във ваше отсъствие. Важно е никога да не оставяте впечатление, че отсъствате за по-дълго време.

    • Познавайте вашите съседи. Задължително е да познавате вашите съседи на етажа или тези до вас или на отсрещната улица, при условие, че живеете в къща. Хубаво е да имате представа с какво се занимават, доколко може да разчитате на тях, какво работят, кога се прибират и др. Те живеят най-близо до вас и биха могли да ви предупредят за съмнителни лица или дори да предотвратят кражба в дома ви. Също така биха могли да наглеждат дома ви във ваше отсъствие, да влизат, да светват лампите отвреме навреме, когато отсъствате за по-дълго време и т.н.

• Избягвайте да споделяте важна информация с непознати.
    • От една страна са социалните мрежи. Никога не може да сте сигурни, че някой от стотиците ви познати там няма да се възползва нарочно или без да иска да сподели с някого, че сте на романтично едномесечно пътешествие. Всекидневното качване на снимки от отдалечени места е чудесна информация за крадците, че не сте вкъщи.  
    • Има случаи, в които споделяте с непознати, че еди-кога си отивате еди-къде си, също може да ви изиграе лоша шега. В днешни дни, когато всичко е на показ, чрез камери и социални мрежи, колкото по-малко знаят за вас другите, толкова по-сигурни ще сте вие във вашия дом.

Внимавайте с боклуците. Тук не говорим толкова за битови отпадъци, колкото за сметки и най-вече за опаковки на техника – когато изхвърлите кашона от новия ви скъп телевизор или компютър в най-близката кофа за боклук, може някой, който не искате, да разбере за вашата покупка.

Подсигурете се с хубава външна врата. Изберете хубава, масивна, метална врата. Разнообразите от врати в днешни дни е огромно. Гледайте да е дебела и да е монтирана добре, за което може да ползвате услугите на квалифицираните ни майстори ключари в някои от ключарските ни центрове. Металните врати могат да бъдат облицовани и с дървени плоскости, което освен, че ще шумоизолира и топлоизолира допълнително дома ви, ще разкраси вратата, ако това ви притеснява по някакъв начин.

Вземете си стабилни заключващи механизми. Това е едно от най-важните неща, които трябва да направите. Инвестирайте в стабилни секретни брава, патрон, допълнителна брава и това ще ви гарантира спокойствие и дълги години сигурност.
        ◦ Секретна брава. В нашите магазин разполагаме с огромно разнообразие от секретни брави. Характерното за тях е, че не функционират самостоятелно, без секретен патрон. В секретните брави производителите на системи за сигурност влагат все повече средства, развиват патенти, което прави секретните брави много по сигурни, особено когато на тях са хубави секретни патрони.
        ◦ Секретен патрон. Имате хубава врата, стабилна секретна брава, но всичко ще се обезсмисли, ако на нея има например евтин патрон. Крадците ги измъкват бързо, пробиват ги и ги счупват, след влизат необезпокоявани в дома ви. Затова ви съветваме да се снабдите с висококачествен патрон.
        ◦ Допълнителна брава. Допълнителната брава ще е още една стабилна точка за заключване, шиповете ѝ ще влизат дълбоко в касата и това съвсем ще откаже евентуалните нарушители. Комбинацията от стабилна метална врата, хубави секретни брава и патрон, плюс допълнителна брава е гаранция, че в дома ви няма начин да проникне крадец. За монтажа на допълнителната брава се изискват много опит и познания, каквито нашите майстори ключари притежават.

    • Монтирайте допълнителни аксесоари. Те не са скъпи, но в някои случаи са много необходими, особено ако живеете на първия или на последния етаж.
        ◦ Мнозина от нас не се замислят колко лесно е да се проникне през дограмата на балконските врата или прозорец, ако живеете на първия, последния или дори понякога на втория етаж. Само едно движение на отвертка е достатъчно, за да се проникне в дома и то без никакви видими следи и шум. Затова например райберите за заключване са решение за забавяне на крадците, но не и за тяхното спиране. Съветваме ви да си направите т. нар. „секюрити обков” на вашите балконска врата и прозорци (ако се отварят), което ще попречи на всеки да проникне през балконскта врата на терасата ви.
        ◦ Освен бравата и патрона, едно от най-невралгичните точки на вратата, са нейните панти. Има опасност уж стабилната на пръв поглед врата да бъде измъкната, преодоляна чрез измъкване от пантите. За да се предотврати това съществуват т нар. шипове за панти, които не само предпазват от влизане с взлом, но и заздравяват цялата конструкция.
        ◦ Резетата са добро решение при опит за влизане, ако сте вътре. Те няма да спрат крадеца, но ще го информират, че вътре има някой.

    • Сложете решетки, ако сте на долните или на последния етаж. Решетките на терасата и прозорците са задължителни не само в случаите, в които живеете на първия или втория етаж, но ако сте на последния. Крадците често влизат през покрива именно на последния етаж, колкото и невероятно да ни звучи това.
    • Инсталирайте алармена система. При възможност, може да инсталирате алармена система. Тя е средство за допълнителна сигурност, но не трябва да е единственото. Тя трябва да върви в комплект със здрава метална врата и спазване на другите изисквания за сигурност, изброени дотук. Едно от най-сигурните системи за сигурност е ако имате две врати, едната от външната страна на касата, оборудвана с алармена система.
    • Използвайте някои хитринки. Не трябва да забравяме, че колкото и лесно да проникват в домовете на хората крадците, толкова и лесно те са склонни да се откажат, ако усетят повече трудности по пътя или че могат да бъдат разкрити и заловени. Шпионката е задължителен елемент така или иначе за всяка врата, но ако все още не разполагате с такава – монтирайте си. Винаги може да помислите и за някоя лепенка, я на зло куче или на фирма за сигурност. На излизане заключвайте вратите към балкона и прозорците. Снабдете се и с плътни. Ако сте в добри отношения със съседите може да ги помолите да прибират пощата,  да светват и загасват лампите вечер, когато отсъствате. Същото може да направи и ваш близък роднина или приятел, идвайки да полива цветята, докато вие сте в отпуска. Вариант е и да оставите радиото включено, така отвън ще изглежда все едно в къщата има някой. На пазара могат да се намерят системи, които работят с таймер и имитират включен телевизионен приемник.

Ако живеете в къща. Да живеете в къща има своите огромни предимства, но един от недостатъците е по-слабата сигурност, особено ако къщата е на по-отдалечено място. Освен врати, решетки и охранителни системи, няма да е лошо да внимавате какво оставяте на двора – всичко би могло да послужи на крадците за бързо влизане с взлом в дома ви. Няма начин например през зимата да не направи впечатление, че никъде около къщата няма следи от обувки или че просто снегът не е разринат – това при условие, че отсъствате за дълго. Затова е удачно да помолите съседи или роднини да го направят във ваше отсъствие. Не слагайте и календари на видно място или поне на такова, което може да се види отвън. Това би могло да подскаже кога сте извън къщата. Също така е желателно да обезопасите капандурите на къщата и прозорците – въобще всички места, от които могат да проникнат нежелани гости.

Още някои съвети от нашите ключари:

    • Не дръжте ценности и пари в къщата си или поне го правете в здрав и масивен сейф. Крадците може и да не успеят да го разбият или пренесат.
    • Помислете дали да не сключите застраховка – самата тя няма да ви предпази от проникване, но би ви улеснила финансово впоследствие.
    • Не звънете на телефони, които сте намерили по визитки, които съдържат само текст от типа на „Ключарски услуги” и върху които липсват каквито и да е допълнителни данни за контакт, адрес, работно време и т.н.
    • Не звънете на телефони, които сте намерили по сайтове, на които също липсва посочената допълнителна информация.
    • Не се подмамвайте по най-ниската възможна цена. Освен риска услугата да е некачествена, винаги има опасност в нея да е включена и друг вид „услуга” във ваша вреда.
    • Попитайте за цената предварително. Ако получите прекалено уклончиви отговори или усетите проява на некомпетентност, може би това не е точно вашата фирма.
    • Логично е аварийният ключар да ви начисли и такса за пристигане. Ако вие се намирате в жк. Смирненски и разберете, че някой ще дойде безплатно от жк. Тракия, само за да ви отвори вратата, трябва да сте нащрек.
    • Когато ви се наложи да правите дубликат на ключ също имайте едно наум, кое точно ателие ще посетите. Няма нищо лошо в това да подкрепяте местните майстори в квартала, но доколко можете да бъдете сигурни в тяхната коректност? В такива случаи е най-добре да ползвате препоръки от ваши съседи и приятели.
    • Не е излишно да бъдете наблюдателни – това дали ключарите, идващи при вас, са истински, може да проличи от техните брандирани дрехи, визитка,  автомобил, удостоверения и т.н.

Мнозина може би си мислят, че тези неща няма „как да се случат на мен”, но да не забравяме, че на точно такъв вид мислене разчитат и например телефонните измамници. Никога не е излишно да сте малко по-внимателни. Във всеки един случай, ако се нуждаете от спешна битова или автоключарска помощ, може да се доверите на нашите майстори ключари в Key Service.