Къде да не криете ценностите си - съвети от нашите ключари

Съвети от нашите ключари

Къде да крием вкъщи своите ценности, пари или пък важни документи са въпроси, които често някои от нас си задават. Ако трябва да им отговорим само с една дума, то тогава тя би била: „Никъде!”. Нашите ключари имат богат опит и практика и искрено ви съветват да не държите във вас ценности, пари, злато, бижута и подобни – за целта ползвайте банки и трезори. Все пак, ако по някаква причина се налага, то за целта използвайте сейфове и каси, каквито можете да намерите в ключарските центрове на Кey Service.

Мнозина подценяват крадците, мислейки, че са по умни от тях и смятайки ги за глупави типове, които преобръщат дома с краката нагоре, забърсват каквото успеят и изчезват за десетина секунди. Не подценявайте техния опит и умения, освен че често кражбите са резултат на внимателно планиране и следене на жертвите, може да сте сигурни, че те много преди вас са се сетили къде в един дом могат да се скрият ценни за вас неща. Единствената причина те да не открият нещо е това, че често нямат време да преровят навсякъде.

„Скривалищата”, които трябва да избегнете на всяка цена

Ще изброим няколко „тайни” места, които трябва да избягвате на всяка цена. Въобще и не си и помисляйте да криете нещо в тях, освен ако не искате да направите подаръци на крадците. На някои от вас може да им се стори странно, подобно на телефонните измами, но някои хора продължават да ползват тези места за скривалища и често единствено късметът ги спасява.

    • В шкафа при дрехите. Да, наистина все още има хора, които наивно държат спестяванията си в шкафа между ризите, тениските или бельото. Сгъват ги и ги увиват в чорапи, пришиват ги в яки и т.н. На какво ли разчитат? Освен това избягвайте да държите ценности и зад или под самите шкафове или чекмеджета. Едно от първите неща, които крадците правят е да измъкнат абсолютно всички чекмеджета, да изсипят съдържанието им и да погледнат зад тях.
    • В дюшека, матрака или под леглото. Българите сме традиционалисти и това се отнася и за местата на криене на ценности. Пъхаме пари дюшека, матрака, под или зад тях. Забравяме, че именно леглото е едно от най-древните места за криене на оръжия, пари и ценности. Това естествено означава, че е едно от най-несигурните. Сигурно е хубаво да спиш върху своите спестявания и имане, но какво ли би могло да стане през деня, когато ни няма?
    • В мебелите или зад тях. Не е никак оригинално да криете пари в тайници в шкафа, писалището, бюрото или гардероба. Там може да криете разни неща единствено от децата си (или пък партньора), но не и от опитни крадци.
    • В музикални инструменти. Мнозина от вас може и да си спомнят за култовия филм „Черна котка, бял котарак”, в който един от героите криеше пари именно в акордеон. Забравете за скривалища във всички музикални инструменти – не само въпросния акордеон, но и в китари, барабани и подобни. Може да сте сигурни, че това ще бъдат едни от първите неща, които ще бъдат преровени и, за съжаление, често безвъзвратно повредени и изтърбушени.
    • В картините или зад тях. Една картина има опасност да бъде задигната направо със скритите в нея или в рамката ѝ ценности.
    • В хладилника, фризера и кухненските прибори. Често крием ценности, увити във фолио или сред зарзаватите или замразеното месо. Крайно неподходящо място, защото това е широко известен факт – най-малкото от холивудските филми, където често виждаме да се крият всякакви неща. Домакинските уреди, тенджери, тигани също не са правилният избор, било то залепени за капака или на дъното.
    • В пакети и в кутии с храна. Наред с шкафовете и леглото, това са първите места, където крадците проверяват. Изсипват на пода всички кутии, независимо дали са със сол, захар, зърнени храни и т.н.
    • В казанчето на тоалетната. Често казанчето служи за укриване не само на ценности и пари, но и на оръжие и наркотици – това поне се случва в киното. Можем да сме сигурни обаче, че крадците са гледали доста подобни филми и именно тоалетното казанче е едно от местата, където ще проверят.

Още някои „скривалища”, които да не ползвате

Има естествено случаи, за които сте чували или са ви разказвали ваши потърпевши на кражба, при които крадците не откриват скритите ценности или пари. Може да сте сигурни обаче, че ако са разполагали с повече време, няма как да не са открили всичко, което търсят. Затова ви и съветваме да защитите дома си със стабилна входна метална врата и здрави брава и патрон и при възможност допълнителна брава. Сигурните и стабилни механизми не само ще забавят крадците, но и често ще ги откажат въобще да влизат в добре подсигурения от вас дом. Ето още някои места, които въпреки всичко използваме, макар и не толкова често, колкото изброените по-горе:
    • В кутиите за обувките. В дрехите. Не разчитайте на единствено на това, че никой няма да забележи пришитите пари в сакото или ризата ви. Също важи и при обувките или в подметката на някой стар чифт.
    • В детските играчки, вазите или саксиите. Също неуместно място, освен ако не искате детето ви да страда заради изкорубените и изтърбушени играчки. За саксиите и вазите важи същото.
    • В книгите, плочите, дисковете. Тук може би разчитате, че престъпниците няма да имат време да разлистят всички ваши книги или отворят вашите дискове или плочи. Повече проблеми бихте имали, ако случайно крадецът се окаже запален меломан или просто разбира, че плочите са по-скъпи от евентуалните скрити в тях пари и ви отмъкне безценната колекция.
    • В тайници. По-находчивите и притежаващи умения изработват специални скривалища – ползват плочки в санитарните помещения или кухнята, правят ниши във вратите или в дръжките, ползват такива в ламината/паркета или крият пари дори зад капака на настолния компютър. Дали обаче усилията си заслужават? Тези тайници могат да бъдат разкрити, а и понякога капиталовложенията за тях са прекалено много като финанси и време – по-добре са снабдете с някой наистина стабилен и добре закрепен сейф.

Препоръчваме ви да инвестирате във вашето спокойствие и сигурност било то като закупите каса или сейф или като се обзаведете с надеждни заключващи механизми. На тел. 0883 911 911 наш майстор ключар ще ви информира подробно за всички видове брави, врати и патрони, които предлагаме и ще ви предложи оптимален за вас вариант.